Zijn vrouwen prikkelbaarder en emotioneler dan mannen? « Leven met hart en ziel

Zijn vrouwen prikkelbaarder en emotioneler dan mannen?

de pil

Met dank aan Leen Vangeenbergen van  www.vrouwinvuurenvlam.be voor deze bijdrage

Hebben zij minder zin in seks? En vooral zijn ze echt een week per maand ‘ongesteld’ zodat ze minder sterk, productief en minder krachtig in het leven staan?

Er bestaan best wel wat misverstanden over het verloop van de menstruele cyclus. En dus wil ik er graag een frisse blik op werpen.

Ook jij begon met ‘de pil’

Ben jij ook al tijdens je tienerjaren met een anticonceptiepil begonnen? Wat de reden ook was – pijnlijke en onregelmatige menstruatie, angst voor zwangerschap of om die puistenkop onder controle te krijgen – ondertussen is de kans groot dat je al tien of twintig jaar een hormoonpreparaat inneemt. Dat is al (bijna) half je leven.

Doordat je vroeg startte met ‘de pil’
1) heeft je lichaam onvoldoende tijd gehad om zijn eigen ritme te zoeken
2) heb jij onvoldoende tijd gehad om je lichaam en je cyclus te leren kennen

Wanneer je na een aantal jaar stopt met de pil is het vaak schrikken: je cyclus blijkt helemaal niet regelmatig, je hebt geen idee hoe je cyclus verloopt.
Achtentwintig dagen – zoals ze je op school leerden – blijkt echt wel een erg theoretisch model. En het idee dat je eisprong altijd op dag 14 plaatsvindt is lang niet altijd correct. Ik ben er pas door mijn zwangerschappen achter gekomen dat ik mijn eisprong meestal al op dag 8 of 9 heb.

Pas wanneer vrouwen na jaren stoppen met de pil om zwanger te worden komen ze tot de ontdekking wat de reden is van hun onregelmatige en pijnlijke maandstonden. Niet zelden speelt PCOS (polycystisch ovariumsyndroom) een belemmerende rol om zwanger te worden.

Heel wat (jonge) vrouwen kennen ook de verschillende lichamelijke gevoel en sensaties niet die bij zo een hormonale cyclus horen. Zo hebben velen nog nooit ervaren hoe de normale zin in seks die zich manifesteert rond de eisprong echt voelt. Vrouwen zijn nu eenmaal niet zo op seks gericht, heeft men de afgelopen decennia dan maar geconcludeerd. Maar dat is helemaal niet het geval. Ze kennen het gewoon niet en begrijpen dus ook hun mannelijke wederhelft niet wanneer hij spontaan zin in seks heeft.

Met een zwangerschapswens hebben ze meestal wel zin, maar laten we eerlijk zijn: dat komt omdat ze dan geen pil nemen. Dat heeft eigenlijk niks met de zwangerschapswens op zich te maken.

Herontdek je vier seizoenen

Eigenlijk is een menstruele cyclus in te delen in 4 delen: winter, lente, zomer, herfst.

De eerste week – de winter – , bij de start van de menstruatie, is je lichaam in een soort winterslaap: je willen liefst cocoonen. Je lichaam vraagt rust, heeft weinig energie en is erg prikkelgevoelig.
Idealiter spendeer je deze dagen best in bed. Probeer zoveel mogelijk te slapen, laat het huishouden en de zorgen over aan iemand anders (je partner) en trek je terug in je eigen cocon. Hou pen en papier op je nachtkastje want je krijgt net nu de beste inzichten.

De Indianen organiseren daarom ook de Rode tent. De vrouwen mogen de eerste dagen van hun menstruatie samen doorbrengen in een speciale tent. Ze krijgen rust, worden verwend met het voedzaamste eten en vooral: de inzichten die ze op deze dagen verwerven worden ernstig meegenomen in politieke beslissingen.

Ook al is onze maatschappij helemaal niet afgestemd hierop (vrouwen moeten even constant als mannen presteren), toch is het een goede investering om de eerste dagen meer rust te nemen. Hoe meer rust je neemt, hoe sneller je menstruatie voorbij is. Hoe meer en sneller je toegeeft aan het loslaten van je lichaam en je lagere energie-peil, hoe sneller je in de tweede periode terecht komt: de lente.

De tweede periode – de lente – is een tijd van weer openbloeien. Je lichaam klimt uit het dal van de winter. Je energiepeil neemt drastisch toe en je voelt je elke dag beter en beter. Dit zorgt er bij heel veel vrouwen nogal eens voor  dat ze er weer volop invliegen. Toch respecteer je best je eigen ritme. Zet intenties voor de rest van je cyclus. Nu is een ideaal moment voor een lenteschoonmaak: detoxen, conditie-opbouwen, je kleerkast en je huis aan de kant en vooral: je emoties opruimen. Zet intenties om je grenzen duidelijk te maken, luister naar je lichaam en je emoties. Ruim op wat je niet meer dient, niet alleen in je huis, ook in je rugzak en je leven.

De zomerperiode is een stralende periode. Het zijn de dagen rond je eisprong. Je straalt, je hebt tonnen energie en eindeloos zin in seks. Hier voel je duidelijk het verschil – als je geen pil neemt: mannen zijn om op te eten. Zelfs de bezwete bouwvakker op de hoek van de straat is dan aantrekkelijk.

Dit is ook je creatiefste en productiefste periode op het werk en thuis. Dit zijn de dagen van de maand dat je ‘open’ staat voor alles wat er om je gebeurt en je voelt je één met de wereld en gedragen door het Universum. Alles lijkt aan te staan. Je verdraagt de kinderen beter, je loopt op wolkjes en wil manlief elke avond de kleren van zijn lijf scheuren.
Op het werk steek je nu iedereen – met je vinger in de neus – voorbij. Maak er gebruik van!

De herfst-periode die volgt dient vooral om je voor te bereiden op de nieuwe winter. Bouw je activiteiten traag af en ga stilletjes aan naar binnen.
Voor heel wat vrouwen is dit een pittige periode omdat ze PMS (pre-menstrueel syndroom) ervaren. Maar juist door de rest van je cyclus te respecteren, voorkom je PMS. Het is eigenlijk de bedoeling om je slecht-draaiende motor even te herstarten in plaats van die telkens opnieuw tegen zijn toeren in te laten draaien.

Ruim je emoties op

De belangrijkste oorzaak van die PMS ligt in onze niet-opgeruimde emoties. Wij vrouwen zijn nogal meesters in het iedereen naar zijn zin maken, over onze grenzen laten gaan en emoties wegstoppen voor de lieve vrede. Je man vindt je nu waarschijnlijk al te veel drama.

Maar het gaat niet over de emoties tonen, het gaat over de emoties verwerken. Te vaak kroppen we emoties op, zetten ze aan de kant. Laagje make-up op en verder.
We zijn er ons vaak heel erg bewust van dat we dramaqueens zijn en onderdrukken het dus maar. Emoties onderdrukken is dus niet de oplossing;
Op een bepaald moment moet het er toch weer uit komen.

Wat dan wel?

Zoek een manier – die bij jou past – om je emoties te ontladen en te verwerken.
Ik vind EFT (Emotional Freedom Techniques) een fantastische methode. De vrouwen die dit van mij leerden bevestigen het allemaal: hun migraine, hun PMS, hun overgangsklachten zijn enorm verminderd, vaak zelfs verdwenen.

Waarom is dat?

Vanaf de leeftijd van 35 jaar gaan je oestrogeenproductie langzaam over van je eierstokken naar je bijnierschors. Oestrogeen is het hormoon dat je uit je overgang houdt. Hoe meer en hoe langer je lichaam oestrogeen produceert, hoe minder snel je in de overgang gaat en hoe minder overgangsklachten je hebt.

MAAR: hoe meer stress je hebt, hoe meer cortisol die bijnierschors moet produceren. En als die bijnierschors bezig is met cortisol te produceren, kan die geen oestrogeen produceren. Het is daar kiezen of delen.

Dus ‘less your stress’. Het is een investering voor nu, maar ook voor later wanneer je in de overgang gaat.

Alles even op een rijtje

  • Neem rust op de eerste dagen van je menstruatie.
  • Verminder je stress-niveau en ruim je emoties op
  • Luister naar je lichaam voor inspanning en beweging
  • Vertrouw erop dat je tijdens je zomer-week die winter-week goed maakt
  • Je bent ook maar een mens, Superwoman was een verzinsel. en wij moeten als vrouw niet groter, sterker, productiever zijn dan mannen om ons te bewijzen.
  • Zet je andere kwaliteiten in. Het maakt je uniek.

Dus in plaats van te zeggen: ik zit in ‘die dagen van de maand’. Gooi je nek in de lucht en zeg: ‘Ik trek mij terug in mijn Rode Tent’

Over de schrijfster

Na een carrière van 15 jaar als verpleegkundige en een burn out, besloot Leen Vangeebergen haar hart en haar buik te volgen. Te vaak ziet ze vrouwen worstelen met hun vrouw-zijn en seksualiteit.

Vanuit haar interesse voor persoonlijke groei, inspireert ze vrouwen om ook in hun seksualiteit te groeien.

In oktober verschijnt haar eerste boek rond seksuele burn out. Leen wil de wereld duidelijk maken dat we door ons beperkend denken over seksualiteit en relaties meer energie verliezen dan dat we erbij winnen.

Je kan haar volgen op haar website www.vrouwinvuurenvlam.be en op facebook als Sexual Growth Inspirator.

website: www.vrouwinvuurenvlam.be

mail: leen@vrouwinvuurenvlam.be

Click here to add a comment

Leave a comment: