Yoga Nidra: een krachtige manier tot diepe ontspanning

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een vorm van yoga die steeds populairder wordt. Het lijkt een beetje op slapen omdat je lekker warm onder een dekentje ligt en in een diepe staat van ontspanning wordt gebracht. Het is enorm heilzaam. Zeker voor mensen die moeite hebben met slapen. 1 uur Yoga Nidra voelt namelijk aan alsof je 4 uur geslapen hebt!

Yoga Nidra is een methode waarin wordt toegewerkt naar een complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Je begeeft je in een trance die tussen waken en slapen in ligt.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Je begint meestal met enkele ademhalingsoefeningen. Vervolgens volg je een stem die je begeleidt doorheen de meditatie. Deze stem overloopt heel je lichaam. Het lijkt een beetje op de bodyscan uit Mindfulness, maar het gaat veel sneller en er wordt ook dieper in detail getreden. Daarna ga je je focussen op je ademhaling. Je begint met in je eigen tempo te ademen en daarna volg je de instructies van de leraar. Hierdoor verschuif je je aandacht van je fysieke lichaam naar je energetische lichaam.

Na de aandacht voor het ademhalen ga je willekeurige dingen visualiseren zoals een lachende Buddha of de zon die zakt in de zee.

Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?

Soms denken we dat we ontspannen als we rustig de krant lezen of neerploffen in de zetel, maar toch blijf je heel veel prikkels binnenkrijgen. Doordat deze vorm van yoga je helpt ontspannen op een veel dieper niveau kan dit je ook helpen met heel wat fysieke ongemakken. Denk maar aan slaapproblemen, hoge bloeddruk, depressie, fybromyalgie, chronische pijn en angst.

Je krijgt meer energie, een sterker immuunsysteem, het bevordert de creativiteit en het verbetert je mentale focus.

Doordat je in een diepe ontspanning komt, ga je je overdag veel minder moe voelen. Sommige mensen gaan door het beoefenen van yoga nidra ook ’s nachts minder slaap nodig hebben. Je zit lekkerder in je vel en je hebt ook meer rust in je hoofd.

Het doel is om een hoger bewustzijn te bereiken. Doordat je in een diepe staat van ontspanning geraakt ontstaan er theta en delta hersengolven. Je komt dan in een soort van trance waarin spanning uit je lichaam wegebt, je hartslag vertraagt en herinneringen en ervaringen worden verwerkt. Dit heeft een enorm helende werking op zowel lichaam als geest.

Yoga Nidra kan een grote impact hebben op je gevoel van welzijn en het creƫert ruimte voor heling en helderheid in bepaalde inzichten.

Iedereen kan yoga nidra beoefenen. Je kunt het niet verkeerd doen omdat er geen speciale techniek is die je moet aanleren.

Wil je meer weten?

De verschillende soorten yoga en de voordelen ervan

Yoga Nidra: je gaat er heerlijk van slapen, maar wat is het?

Yoga Nidra meditatie

Click here to add a comment

Leave a comment: