Wat zijn dromen en hebben ze een betekenis?

dromen

Waarom dromen we en welke betekenis hebben onze dromen? Veel mensen vragen het zich af. Soms dromen we heel bizarre dingen of worden we zwetend wakker van een nachtmerrie. En vaak zijn we onze droom ook meteen weer vergeten. Uit sommige dromen kunnen we iets leren over onszelf of ze geven ons meer inzicht in een bepaald probleem. Maar wat is een droom nu precies?

Wat zijn dromen?

Ook al vergeet je je droom vaak, toch droom je elke nacht zo’n 5 tot 7 dromen. Dat zijn dus ongeveer 2000 dromen per jaar.

Een droom is als een film die zich in ons hoofd afspeelt. We zien een verhaal met geluiden en we krijgen vaak ook bepaalde gevoelens tijdens onze dromen. Wanneer we dromen zijn er andere gebieden in onze hersenen actief. We ontvangen dan geen informatie van de buitenwereld, maar juist van binnenuit.

De meeste dromen komen voor in onze REM slaap. Dit is een fase die tussen slapen en waken in ligt. In de loop van de nacht wordt de REM fase steeds langer en gaan dus ook onze dromen steeds langer duren. Aan het einde van de nacht kan een droom 15 minuten of langer duren.

Waarom dromen we?

Over de vraag waarom wij dromen bestaat er geen eenduidige theorie. Sommige wetenschappers beweren dat we ’s nachts dromen omdat we dan overdag beter kunnen functioneren. Onbelangrijke herinneringen worden verwijderd zodat er weer plaats wordt gemaakt voor nieuwe herinneringen.

Een andere theorie zegt dat we dromen omdat we op die manier leren omgaan met rampen die zich overdag kunnen voordoen. Het zou dus een soort oefening zijn. En nog andere specialisten geloven dat we tijdens onze dromen emoties en gevoelens van overdag herbeleven en verwerken.

Dromen die we ons goed kunnen herinneren, laten vaak een indruk na. Veel mensen vragen zich dan ook af of de droom een bepaalde betekenis heeft. Sommige specialisten beweren dat onze droom ons iets duidelijk wilt maken over ons dagelijkse leven. Een droom kan ons helpen om een probleem op te lossen of om een doel te bereiken. Het gebeurt regelmatig dat een bepaalde droom steeds terugkeert. Dit zou betekenen dat de dromer de boodschap telkens negeert.

Het internet staat vol met bepaalde symbolen die kunnen opduiken in je droom en die een bepaalde betekenis hebben. Zo zou je droom iets kunnen voorspellen of je kunnen waarschuwen voor bepaalde mensen of situaties. Dit is echter nog niet bewezen door de wetenschap. Het is dus aan jou om uit te maken of jij hier iets in herkent en hoe je ermee omgaat in je leven.

Meer weten?

Ontdek de betekenis van je droom

Lucide dromen

Hoe kun je je dromen onthouden?

Click here to add a comment

Leave a comment: