Waarom minimalisme je leven verrijkt

minimalisme

Vaak hebben we het idee dat hoe meer spullen we hebben, hoe gelukkiger we zullen zijn. We leven dan ook in een wereld waarin we omringd worden door producten en hebbedingetjes die ons leven zouden vergemakkelijken. We worden steeds maar aangezet om te consumeren. Maar in werkelijkheid word je hier helemaal niet gelukkiger van. Juist door je te ontdoen van overbodige dingen, ga je minder stress ervaren en een vrijer leven kunnen leiden.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is een manier van leven waarbij je overbodige dingen verwijdert om zo dichter tot je essentie te komen. Je brengt alles terug tot zijn simpelste vorm. Dit kan je toepassen op alle aspecten van je leven: interieur, kledij, gadgets, reizen, eten. Dankzij dit proces krijg je meer vrijheid, meer tijd en vooral meer betekenis in je leven.

Omdat je minder koopt, ben je ook minder met materiële dingen bezig en heb je meer ruimte voor zelfontwikkeling. Dit hoeft niet te betekenen dat je in een leeg huis moet wonen, je kan zelf bepalen hoe ver je hierin wilt gaan.

Wat zijn de voordelen van minimalisme?

Financieel effect

Als minimalist ga je een goedkoper leven leiden. Je geeft geen geld meer uit aan overbodige dingen, je focust je enkel op de belangrijke zaken die je echt gelukkig maken. Je hebt dan misschien minder spullen, maar die zijn wel van grote kwaliteit en voegen ook echt waarde toe aan je leven. Aan de weinige spullen die je hebt, kun je dan ook wat meer geld uitgeven. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Bovendien hou je meer geld over dat je kan investeren in een mooie toekomst.

Levenskwaliteit

Als minimalist ervaar je meer rust, minder stress en leid je een avontuurlijker en creatiever leven. Je krijgt een sterkere band met je familie en vrienden omdat je meer tijd overhoudt voor de dingen die er echt toe doen. Als je leeft met minder dingen wordt je leven een stuk georganiseerder en dit zorgt er ook voor dat je je mentaal veel beter gaat voelen. Je hebt meer overzicht in je leven en dat geeft ook rust in je hoofd.

Milieuvriendeliijk

Hoe meer je hebt, hoe meer je weggooit en hoe slechter voor het milieu. Als minimalist consumeer je een pak minder waardoor je de wereld een stukje beter maakt. Er wordt enorm veel water verbruikt voor de productie van kleding en allerlei andere artikelen. En ook chemicaliën die daarna in de rivieren belanden. Dit is enorm vervuilend en slecht voor onze gezondheid.

Meer weten?

6 tips voor minimalisme

Tiny house Nederland

Opruimtips van minimalisme expert

Click here to add a comment

Leave a comment: