Wat gebeurt er met je lichaam als je volledig stopt met alcohol?

alcohol

Tournée Minerale: het is een rage die over enkele dagen weer van start gaat. Gedurende de maand februari zijn er weer heel wat mensen die de uitdaging aan gaan: een maand lang geen druppel alcohol drinken.

Alcohol drinken is een heel normale gewoonte geworden, maar we beseffen meer en meer dat dit negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid. Regelmatig alcohol drinken verhoogt het risico op heel wat ziektes zoals kanker, hartproblemen en leveraandoeningen. Daarnaast heeft het ook een impact op onze levenskwaliteit. Denk maar aan slaapproblemen, die vervelende kater en kans op verslaving.

Veel mensen vragen zich echter af of een maand zonder alcohol wel effect heeft als je daarna weer gewoon begint te drinken. Door alcohol volledig te bannen voor een maand, ga je je vooral meer bewust worden van de nadelige gevolgen ervan. Je kan tijdens deze maand afvallen omdat je minder calorieën opneemt. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, maar je krijgt er ook meer honger van. Je gaat een mooiere huid krijgen omdat alcohol uitdrogend werkt en je gaat je over het algemeen fitter en frisser voelen.

Deze gezondheidseffecten verdwijnen weer als je terug begint te drinken, maar als je elk jaar een maand lang niet drinkt gaat dit wel een positieve impact hebben op je gezondheid. Door jaarlijks een volledige maand niet te drinken, heb je over een periode van 12 jaar één jaar lang niet gedronken en dat telt.

Wat als je volledig stopt met alcohol?

De gezondheidsvoordelen van mensen die alcohol volledig bannen uit hun leven zijn enorm.

Je valt af

Mensen die nooit drinken zijn slanker en hebben betere cholesterolwaarden. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, het vertraagt ook de afbraak van vet uit je voeding. Daarnaast is het bewezen dat je na het drinken van enkele glazen automatisch meer gaat eten. Als je stopt met drinken, heb je deze problemen niet.

Je slaapt beter

De kwaliteit van de REM-slaap gaat verbeteren als je niet drinkt. In deze slaapfase ga je emoties en informatie van de dag verwerken. Je wordt uitgeruster wakker waardoor je meer energie gaat krijgen overdag.

Je wordt minder snel ziek

Als je niet drinkt, verlaag je het risico op heel wat ziektes waaronder kanker en hart- en vaataandoeningen. Daarnaast gaat ook je immuunsysteem sterker worden waardoor je minder snel ziek zal worden.

Je wordt mentaal sterker

Niet alleen ons lichaam gaat gezonder worden, we gaan ons ook mentaal beter voelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig drinken zich over het algemeen somberder voelen. Alcohol kan je ook gevoeliger maken voor stress en het neemt energie weg uit je lichaam. Zonder alcohol voel je je blijer, je hoofd is helderder en je krijgt meer energie.

Meer weten?

Tournée Minérale

Lichamelijke voordelen van het stoppen met alcohol

Stappenplan: een maand geen alcohol drinken

Kan je sporten en een glaasje alcohol combineren?

Click here to add a comment

Leave a comment: