Visualisatie helpt je om je dromen te realiseren

visualisatie

Visualisatie is een krachtige techniek om bepaalde doelen en dromen in je leven te realiseren. Als je visualiseert roep je beelden op in je hoofd om op die manier jezelf te zien in een situatie die je graag wilt ervaren.

De kracht van verbeelding kan heel groot zijn. Vaak hebben succesvolle mensen al op voorhand bedacht waar ze heen wilden in hun leven. Door je iets te visualiseren zal je dit ook aantrekken. En ook de wetenschap toont aan dat dit echt werkt.

Alain Richardson, een Australische psycholoog, onderzocht de kracht van visualisatie. Hij ontdekte dat door te visualiseren je je zelfvertrouwen kan verhogen en zelfs je hele leven kan ombuigen.

Hij deelde een groep basketters op in 3 groepen. De eerste groep trainde 20 minuten per dag. Groep twee deed visualisatie oefeningen en de derde groep deed helemaal niets. Uit het resultaat van de test bleek dat de groep die visualisatie oefeningen deed maar een heel kleine achterstand had dan de groep die dagelijks effectief trainde. Als je dus je voorstellingsvermogen traint, ben je veel beter in staat om dit ook te bereiken in realiteit.

Visualiseren, hoe doe je dat?

Visualiseren is een kwestie van oefenen. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit of ligt waar je niet gestoord kan worden. Het is ook belangrijk dat je je rustig voelt. Wanneer je gestresseerd bent is er geen ruimte voor een heldere visualisatie.

Doe je ogen dicht en haal een aantal keer rustig en diep adem. Vervolgens stel je je voor wat je graag wilt bereiken in je leven. Dit doe je met zoveel mogelijk details. Stel je voor hoe je je voelt, wat je ruikt, welke geluiden er zijn. Zijn er bepaalde kleuren, smaken of beelden? Gebruik al je zintuigen die passen bij het doel dat jij voor ogen ziet.

Stel je voor dat je je droom op dit moment al verwezenlijkt hebt en hoe je je daarbij voelt. Ga helemaal in op dat goede gevoel. Voel je je trots, onoverwinnelijk of helemaal vrij? Hoe echter jij je de situatie kan voorstellen en hoe meer je dit oefent, hoe groter de impact is in je dagelijkse leven.

In het begin is het even wennen, maar oefening baart kunst!

Visualisatie kan zich ook manifesteren op een negatieve manier. Je ziet jezelf bijvoorbeeld van een podium struikelen of je bent bang dat je de vragen op je examen niet kan beantwoorden. Op die manier keert het zich ook tegen je. Houd je visualisaties dus steeds positief en focus je niet op onzekerheden.

Meer weten?

Visualisatie oefeningen

Je leven veranderen? Wetenschappers zeggen: visualiseer!

Visualiseren kun je leren

Click here to add a comment

Leave a comment: