Zo maak je je dromen echt waar! « Leven met hart en ziel

Zo maak je je dromen echt waar!

dromen waarmaken

Je hebt de ambitie om iets te bereiken, je wilt jezelf laten zien en al je kansen grijpen om je dromen waar te maken. Toch zien we vaak mensen die zich wel willen ontwikkelen, maar niet goed weten hoe. Of ze hebben heel veel goede ideeën, maar daar blijft het vaak op steken.

1. Stel je doelen

Als je de ambitie hebt om echt iets te bereiken, is het belangrijk dat je duidelijk je doelen stelt. Als je geen doelen hebt, heb je ook niets om naartoe te werken. Weet je duidelijk wat je wilt? Stippel je plannen dan ook uit en zet concrete stappen in de juiste richting. Je levensdoel bereik je niet zomaar en gaandeweg is het ook vaak nodig om je doelen wat bij te stellen.

2. Laat je niet tegenhouden door je gedachten

Belemmerende gedachten als: ‘ik denk toch niet dat ik dit ga kunnen’, ‘iemand anders kan dit beter dan ik’ of ‘hier zit niemand op te wachten’ kunnen je tegenhouden om je doel te bereiken. Misschien heb jij wel een heel leuk idee dat voor veel mensen echt waardevol kan zijn? Daar zou je net trots op moeten zijn. Stop dus met twijfelen over jezelf en doe gewoon waar je goed in bent. Zijn er nog dingen die je niet goed kunt? Dan leer je dit wel gaandeweg. Af en toe hulp vragen aan anderen is helemaal geen schande. Zo leer je net het meest. Alles begint met positieve gedachten en geloven in jezelf.

3. Behoud je focus

Je aandacht wordt voortdurend afgeleid want het leven gaat ondertussen gewoon door. De tijd die je werkelijk besteedt aan je project is beperkt. Zorg ervoor dat je aandacht niet verslapt en focus je op één taak tegelijk.

4. Voel je niet aangevallen als je kritiek krijgt

Misschien komen er mensen op je pad die niet helemaal in jou en je dromen geloven. Dat is niet gemakkelijk, zeker als dit mensen zijn die dicht bij jou staan. Laat je echter niet uit het veld slaan als je kritiek krijgt. Blijf geloven in jezelf en volg het pad van jouw dromen.

5. Maak een stappenplan

Lijkt je droom wel een grote berg die je moet beklimmen? Bekijk het dan stap voor stap. Maak een concreet plan en deel het op in verschillende haalbare stappen. Bedenk hoe je alles gaat aanpakken en binnen welk tijdsbestek je het wilt uitvoeren. Het voordeel van een stappenplan is dat je gedwongen wordt om er dagelijks of wekelijks mee bezig te zijn. Wanneer je een bepaalde stap gerealiseerd hebt, biedt dit de gelegenheid om het te vieren. Jezelf belonen is ook belangrijk.

6. Wees flexibel

Ook al heb je je doel op een realistische manier uitgewerkt, je kunt altijd geconfronteerd worden met kleine of grote tegenslagen. Dit is heel normaal en overkomt de allerbesten. Probeer bij tegenslagen niet meteen je schouders te laten hangen, maar blijf flexibel. Als je echt even helemaal vastzit, laat het dan een paar dagen los. De kans is groot dat je daarna weer frisse ideeën krijgt die een oplossing bieden.

Meer weten?

Dromen zijn broodnodig

Met deze 9 tips word jij scherper van geest en meer gefocust

Wat anderen van je vinden: 3 bevrijdende inzichten

Click here to add a comment

Leave a comment: