Waarom leven vrouwen langer dan mannen? « Leven met hart en ziel

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

leven vrouwen langer

Iedereen weet dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Vrouwen worden gemiddeld 83,9 jaar oud en mannen 78,8 jaar. Dat is een verschil van 5 jaar. Heeft dit puur met onze biologische verschillen te maken of speelt de levensstijl ook een rol? Wetenschappers beweren dat er verschillende verklaringen zijn.

DNA

Al van voor de geboorte hebben vrouwen een voordeel. Vrouwen hebben twee x-chromosomen en mannen slechts één. Dit betekent dat vrouwen beter beschermd zijn tegen bepaalde ziekten. Het extra x-chromosoom kan bij vrouwen bepaalde gebreken compenseren en bij mannen kan dit niet.

Hormonen

Daarnaast zijn er verschillen in de vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. Mannen maken vanaf hun puberteit testosteron aan. Dit hormoon ontwikkelt een grotere drang naar agressie en het nemen van risico’s. Wetenschappers beweren dat testosteron een rol speelt in het aantal mannelijke slachtoffers bij verkeersongevallen en vechtpartijen.

Op latere leeftijd kan testosteron een negatieve biologische impact hebben. Zo zou dit hormoon het cholesterolgehalte in het bloed doen toenemen. Terwijl bij vrouwen het hormoon oestrogeen net een verlagend effect heeft op de cholesterol.

Immuunsysteem

Uit een recent onderzoek is gebleken dat het vrouwelijke immuunsysteem minder snel veroudert dan dat van mannen. Vrouwen verliezen in vergelijking met mannen minder belangrijke witte bloedcellen naarmate ze ouder worden. Hierdoor blijft het afweersysteem van vrouwelijk langer goed functioneren.

Levensstijl

Niet alleen biologische factoren spelen een rol in de langere levensduur van vrouwen, ook de levensstijl maakt een verschil. Mannen gaan gemiddeld minder vaak naar de dokter, ze nemen meer risico’s en doen vaak gevaarlijker werk. Vrouwen zijn meer met hun lichaam bezig en verzorgen zich vaak beter dan mannen.

Het verschil in de levensverwachting tussen mannen en vrouwen is meer en meer aan het krimpen. Vroeger lag dit op zeven jaar en nu is er een verschil van 5 jaar. Evolutiebiologen beweren dat vrouwen altijd al ouder zijn geworden dan mannen omdat dit een voordeel was voor de overleving van de soort, net zoals bij vele diersoorten. De moeder speelde immers een grotere rol bij het grootbrengen van de nakomelingen terwijl de rol van de vader van ondergeschikt belang was.

Meer weten?

Levensverwachting in België opnieuw gestegen

Pensioenexpert: ‘Vrouwen leven langer en moeten dus later op pensioen”

Geen discussie meer mogelijk: vrouwen zijn écht sterker dan mannen

Click here to add a comment

Leave a comment: