Tips voor introverte moeders « Leven met hart en ziel

Tips voor introverte moeders

introverte moeders

Sommige moeders vinden het zalig om heel de dag tijd met hun kinderen door te brengen en genieten met volle teugen van de drukte, het lawaai en het intens samenzijn. Andere moeders die dit niet zo ervaren, vragen zich dan wel eens af of ze wel normaal zijn.

Introverte moeders kijken uit naar het dutje van hun kinderen zodat ze zelf even op adem kunnen komen. Ze vinden het moederschap soms wat overweldigend en voelen zich daar dan schuldig over, want goede moeders willen toch net zoveel mogelijk tijd met hun kinderen doorbrengen?

Introverte mensen lijken soms wat verlegen of afstandelijk, maar eigenlijk hebben ze gewoon een andere manier om hun energie op te laden. Extraverte mensen krijgen energie van andere mensen, maar voor de introvert neemt dit net energie weg. Zij kunnen zichzelf pas opladen als ze tijd alleen doorbrengen.

Als introverte moeder heb je het daarom niet altijd gemakkelijk. In een huis met kinderen is er immers altijd veel drukte en lawaai en op die manier geraak je snel uitgeput. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen goede moeder bent, je moet er gewoon voor zorgen dat je je batterij ook weer kan opladen.

Tips om op te laden

Het is heel belangrijk dat je als introverte moeder manieren vindt om je weer energiek te voelen. Dit kun je doen door kleine aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse leven.

Plan bewust tijd in voor jezelf. Dit kun je doen door af en toe een babysit te nemen. Natuurlijk zie je je kinderen enorm graag, maar als jij de beste versie van jezelf wilt zijn, kan af en toe een beetje afstand wonderen doen.

Kijk eens naar je sociale leven. Misschien zeg je wel teveel ‘ja’ terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt? Probeer niet als een extravert te leven als je dat eigenlijk niet bent. Je vrienden zullen er ook nog voor je zijn als je ze niet elke week ziet.

Plan ook samen met je kinderen wat rustige momenten in. Als je kinderen nog erg klein zijn is dit moeilijk, maar bij iets oudere kinderen kan dit zeker. Kijk samen naar een filmpje of ga gezellig puzzelen of tekenen. Als je iemand bent die mediteert, kun je dit ook aan je kind leren en samen enkele minuten mediteren. Misschien is je kind ook wel introvert?

Heb je een partner, spreek dan af en toe beurtrollen af. Je hoeft niet altijd alles samen te doen. Je kan elkaar soms ook aflossen zodat de ander kan rusten.

Enkele kleine aanpassingen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je wat meer ademruimte hebt. Je brengt dan misschien een beetje minder tijd door met je kinderen, maar de tijd die je doorbrengt is wel kwaliteitsvoller en daar draait het om.

Meer weten?

‘Mama wil even rust’: zo zorgen deze moeders voor me-time

De kracht van introvert zijn

Kinderen leren ontspannen met de volgende oefeningen

Click here to add a comment

Leave a comment: