Extreme en chronische vermoeidheid - interview met Mieke Beerlage « Leven met hart en ziel

Extreme en chronische vermoeidheid – interview met Mieke Beerlage

CVS

Met dank aan Mieke Beerlage van leefff.nl voor deze bijdrage

Mieke Beerlage helpt mensen met vermoeidheidsproblemen zich weer gezond en energiek te voelen. Door haar persoonlijke ervaring met extreme vermoeidheid bij haar man, specialiseerde ze zich via diverse opleidingen in chronische en extreme vermoeidheid. Hieronder geeft ze meer uitleg.

Wanneer is er sprake van chronische vermoeidheid?

Er is sprake van chronische vermoeidheid als er meerdere systemen in het lichaam betrokken zijn bij de vermoeidheid (daarom wordt het ook wel een multi-systeem ziekte genoemd).  Deze zijn niet aangeboren, de vermoeidheid duurt al langer dan zes maanden en er is geen oorzaak gevonden voor de vermoeidheid. Dat wil niet zeggen dat er geen oorzaak is.

Hoe groot is de impact van chronische vermoeidheid op je dagelijkse leven? Kun je bijvoorbeeld nog voltijds gaan werken?

De impact is zeer groot, in het ernstige geval is het leven van de patiënt volledig verwoest. De meeste zijn niet in staat om nog voltijds te werken. Sommige kunnen nog parttime werken maar ook dat is vaak niet mogelijk. Vaak zijn ze na een activiteit van een half uur al volledig uitgeput. Soms is het zelfs zo erg dat men het bed niet meer uit kan.

Wat is het verschil tussen extreme en chronische vermoeidheid?

Bij extreme vermoeidheid kan je net zo moe zijn als bij chronische vermoeidheid. Alleen ben je nog niet langer dan 6 maanden vermoeid en vaak is er een duidelijke reden waarom iemand vermoeid is. Dit kan bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde vitaminen of andere voedingsstoffen zijn, in de nasleep van een ziekte of langdurig slaapgebrek.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van CVS?

De oorzaak is nog niet echt bekend maar waarschijnlijk wordt, in veel gevallen, de ziekte getriggerd door een infectie of een andere voorafgaande gebeurtenis. Ook een niet ontdekte ziekte van Lyme kan de oorzaak zijn.

Is de aandoening eerder lichamelijk of ook psychisch?

Vroeger ging men ervan uit dat de aandoening psychisch was. Maar men heeft nu ontdekt dat dat meestal niet het geval is. Helaas wordt er nog door vele wel zo tegenaan gekeken. Het heeft natuurlijk wel een behoorlijke impact op iemands leven met als gevolg dat men wel diverse psychische klachten krijgt.

Op je website leeff.nl zeg je dat deze aandoening niet altijd erkend wordt door artsen. Hoe komt dat, denk je?

De klachten die de patiënt heeft, behalve het vermoeid zijn, zijn zeer divers. Dit maakt het moeilijk om een goede diagnose te stellen. Een arts pakt er niet altijd de richtlijnen bij die opgesteld zijn om de diagnose te kunnen stellen waardoor het ook vaak pas na 5 jaar wordt gesteld. Ook zijn de richtlijnen niet goedgekeurd door de ME/CVS-stichting. Volgens hen ontbreken er belangrijke aanbevelingen op het gebied van diagnostiek, behandeling en psychologische begeleiding.

Je begeleidt ook zelf mensen die last hebben van vermoeidheid. Hoe pak je dat precies aan?

Ik neem eerst een uitgebreide anamnese af waarin ik ook in ga op welke onderzoeken er al zijn geweest. Ik ga na of er hormonen uit balans zijn door middel van een vragenlijst. Ik neem een energetisch morfologisch bloedonderzoek af waar ik veel informatie uit haal. Het kan zijn dat ik hier informatie uit haal die ik verder onderzocht wil hebben en hiervoor neem ik dan contact op met de huisarts van de patiënt zodat deze specifieker op die punten onderzoek kan laten doen. Als er toch duidelijk een oorzaak gevonden wordt, dan kunnen we daar op een natuurlijke wijze mee aan de slag. Hierbij speelt voeding altijd een belangrijke rol. Ook zet ik indien nodig supplementen en kruiden in. Daarnaast behoort ook een Atlas-massage tot de opties omdat door de ziekte vaak veel spanning op de nek- en schouderspieren ontstaat.

Wordt er geen oorzaak gevonden dan kan ik toch met de leefstijl van deze patiënten aan de slag waardoor de ziekte draagbaarder wordt.

Is het mogelijk om chronische vermoeidheid volledig te overwinnen?

Dit hangt natuurlijk mede af of er uiteindelijk toch nog een oorzaak gevonden wordt. Maar volgens een onderzoek van de Britse dr. Charles Shepherd herstelt 37% van de patiënten bij wie de ziekte tijdig wordt vastgesteld uiteindelijk redelijk, voor ongeveer 80%. Ongeveer 7% hiervan herstelt volledig. Voor iemand die al lang ziek is, wordt de kans op herstel kleiner.

Wil je Mieke Beerlage volgen of meer te weten komen over chronische en extreme vermoeidheid? Dan kun je terecht op leefff.nl

Click here to add a comment

Leave a comment: