Waarom je nooit emoties mag onderdrukken

emoties onderdrukken

Vaak verstoppen we onze gevoelens en emoties, want we hebben vroeger geleerd dat boos zijn of angstig zijn ‘niet hoort’. Toch is het belangrijk om onze gevoelens te uiten en niet op te kroppen, want ons lichaam en onze geest zijn nauw met elkaar verbonden. Veel mensen krijgen allerlei lichamelijke klachten en ziektes waarvan ze niet weten hoe die ontstaan. De diepere oorzaak ligt meestal bij de emoties en gedachten die je hebt.

Wat gebeurt er als je emoties onderdrukt?

Door je emoties steeds maar weer weg te duwen, worden ze alleen maar erger. We denken dat we ons beter voelen als we afleiding zoeken. We lopen weg van negatieve gedachten of emoties. In plaats van even te zitten met de emoties en ze ook echt te voelen, gaan we tv kijken, sporten, met vrienden afspreken, werken,..

Onderzoek heeft echter aangetoond dat het belangrijk is om onze gevoelens ook echt aandacht te geven. Ze dienen namelijk als een soort van innerlijk kompas dat ons iets duidelijk wilt maken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit systeem werkt.

Stress ontstaat bijvoorbeeld door negatieve gedachten die zich steeds maar weer herhalen of emoties die we liever niet willen voelen. Je ligt wakker in bed en kunt de slaap niet vatten omdat je je de hele tijd zorgen maakt of heel veel energie steekt in een emotie die je niet wilt voelen . Als dit blijft aanhouden, gaan er uiteindelijk lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, spierpijn en hoge bloeddruk.

Verwelkom je emoties en laat ze er zijn

De kunst is om ons vertrouwd te voelen met onze emoties, ook als we ze als onaangenaam ervaren. Kom je bijvoorbeeld gefrustreerd thuis nadat je ruzie hebt gemaakt met een collega, neem dan even de tijd om in stilte te zitten en je te focussen op hoe je je voelt. Voel je een bepaalde sensatie in je lichaam? Waar bevindt die zich en als je hier een tijdje je aandacht op richt, verandert het gevoel dan?

Als we onze onaangename gevoelens steeds uit de weg gaan, houden we de verwerking tegen en maken we meer kans om ziektes en andere ongemakken te ontwikkelen in ons lichaam. Emoties zijn veel belangrijker dan we denken. Verwelkom dus al je gevoelens en geef ze je volle aandacht, ook de negatieve.

Meer weten?

Ziekte als conflict tussen lichaam en geest

De kracht van je gedachten

Dit gebeurt er als je de magie van je eigen gevoel ontdekt

Click here to add a comment

Leave a comment: