De voordelen van een digitale detox

digitale detox

Grijp jij ook tientallen keren per dag naar je smartphone? Want ja, je moet natuurlijk wel bereikbaar zijn en je hebt het nodig voor je werk. Maar betrap jij jezelf er wel eens op dat je je smartphone ook vastneemt op momenten dat je hem niet echt nodig hebt? Een beetje scrollen door je sociale media, je mails checken of door je foto’s bladeren, gewoon omdat hij binnen handbereik ligt? Dan is een digitale detox misschien wel iets voor jou.

Een digitale detox is een periode waarin je even afkickt van het voortdurend online willen zijn. De smartphone is erg handig, maar het is belangrijk dat je er bewust mee omgaat en voorkomt dat het een verslaving wordt. Omdat het zo’n gewoonte is geworden dat we voortdurend op onze smartphone kijken, kan het een behoorlijke opgave zijn om dit te minderen. Toch levert een digitale detox je heel wat voordelen op.

Je hebt veel meer vrije tijd

We spenderen urenlang online, vaak zonder dat we het doorhebben. Je wilt snel even je Facebook checken, maar voordat je het weet, ben je weer een uur verder. Eens je je smartphone en laptop wat meer achterwege laat, besef je pas hoeveel vrije tijd je overhoudt. Opeens heb je meer tijd om hobby’s te beoefenen die je allang wilde doen, je hebt meer tijd voor vrienden en familie en voor jezelf. Daarnaast ga je ook merken dat de vrije tijd die je aan ‘de echte wereld’ besteedt vele malen waardevoller is dan tijd die je online besteedt.

Je wordt productiever en creatiever

Je kan veel meer gefocust werken zonder die constante stroom van notificaties en andere digitale verleidingen. De rust die je hierdoor ervaart, maakt dat je veel meer gedaan krijgt en het stimuleert ook je creativiteit. Er is veel minder afleiding waardoor je ongestoord kan doorwerken. Je focust je op 1 taak tegelijk en dat komt je productiviteit alleen maar ten goede.

Je kan beter slapen

Velen van ons willen het misschien niet meteen toegeven, maar vaak gaat de smartphone zelfs mee naar bed. Zelfs vlak voordat we in slaap vallen, bekijken we nog snel even onze sociale media om te checken of er nog iets nieuws is binnengekomen. Nochtans is het wetenschappelijk bewezen dat de straling en het blauwe licht van je smartphone, je nachtrust verstoort. Door je smartphone uit de slaapkamer te bannen, gaat bovendien niet alleen je slaapkwaliteit verbeteren, je seksleven gaat er ook alleen maar op vooruit.

Je voelt je minder gestresseerd

Er zijn heel wat goede redenen om je smartphone wat meer aan de kant te leggen, maar misschien is stress wel de belangrijkste reden. Overmatig stress door de smartphone is tegenwoordig heel normaal geworden. Het feit dat je constant bereikbaar bent en geen enkele update mist, maakt dat je amper nog rust kan vinden. Af en toe eens unpluggen is dus een top idee voor mensen die minder stress willen ervaren.

Meer weten?

Minder smartphonegebruik, minder stress?

Er bestaat nu een pleister die helpt tegen smartphone-verslaving

6 tips om je digitale detox vol te houden

Click here to add a comment

Leave a comment: