Muziek en de helende werking op lichaam en geest « Leven met hart en ziel

Muziek en de helende werking op lichaam en geest

muziek

Muziek brengt heel wat dingen teweeg, zowel met ons lichaam als onze geest. Muziek kan ons in een vrolijke stemming brengen, maar het kan ook verdrietige gevoelens versterken. Bepaalde muziek kan heel ontspannend werken en van andere muziek voelen we ons net heel actief.

Geluid is een vibratie en brengt een trilling teweeg. We kunnen het dus niet alleen horen maar ook voelen. En niet alleen geluid heeft een vibratie, maar ook ons lichaam. Als we gezond zijn, dan trillen al onze cellen in harmonie met elkaar en als we ziek zijn vibreren onze cellen niet meer optimaal en raken we uit balans.

Maar wat zijn nu precies de effecten van muziek op ons lichaam en onze geest?

Het effect van muziek op ons lichaam

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek een krachtig middel is om de symptomen van bepaalde ziektes waaronder epilepsie en andere zenuw- en hersenziekten te verzachten. Er zijn voorbeelden van mensen die hun geheugen terugkregen door middel van muziek. Verschillende artsen gebruiken ook muziek bij mensen met slaapproblemen omdat het de aanmaak van melatonine stimuleert. Bovendien verlaagt muziek het stresshormoon cortisol in ons bloed waardoor we ons meer ontspannen gaan voelen. Het wordt daarom ook veel toegepast bij mensen die lijden aan stress.

Het effect van muziek op onze geest

Er zijn heel wat therapeuten die muziek gebruiken om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Muziek kan bijvoorbeeld ingezet worden om traumatische ervaringen uit het verleden te verwerken. Het juiste ritme is hier heel belangrijk. Zo kan muziek met 80 tot 90 maatslagen per minuut de spanning verhogen en op die manier emoties zoals boosheid vrijlaten. Muziek met 40 tot 60 maatslagen per minuut kan ervoor zorgen dat we verdriet kunnen loslaten.

Muziek kan daarnaast de geest helemaal tot rust brengen. Denk maar aan het gebruik van muziek bij aromatherapie en massagebehandelingen. In het oosten worden al eeuwenlang mantra’s gebruikt tijdens meditatie. Dit zijn zinnen of woorden die steeds herhaald worden om zo de geest en emoties te kalmeren.

Muziektherapie

Aangezien muziek zoveel positieve effecten heeft op onze gezondheid wordt het vaak toegepast in de vorm van therapie. Muziektherapie wordt gebruikt bij mensen met zowel geestelijke als fysieke problemen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende technieken: de actieve methode waarbij zelf muziek wordt gemaakt en de receptieve methode waarbij er naar muziek wordt geluisterd.

Muziek en emotie liggen heel dicht bij elkaar. De therapeut kan door middel van muziek bepaalde gevoelens losmaken bij de patiënt. Dit kan soms heel confronterend, maar ook bevrijdend werken. Muziektherapie kan aan de andere kant ook worden ingezet om de patiënt helemaal tot rust te laten komen.

Wil je graag meer weten over de helende kracht van muziek?

Muziek: therapie voor de ziel

Muziek en emotie zitten dicht bij elkaar

Muziek als medicijn

Click here to add a comment

Leave a comment: