Alles is goed

Ondertussen is het 23 jaar geleden dat ik De Celestijnse Belofte las. Het allereerste boek rond persoonlijke groei. Het eerste boek van wat een hele reeks zou worden.

23 jaar! In 1996. Dat is zelfs nog in de vorige eeuw ðŸ™‚

Het was het jaar dat ik 30 werd. Gescheiden, financieel op de sukkel, ongelukkig en eenzaam. Op mijn 30ste verjaardag kreeg ik een kaartje met de tekst: “Life begins at 30”. En hoewel ik in tranen uitbarstte bij het lezen van die 4 woorden, brachten ze mij wel bij een heel diep verlangen om mijn leven om te draaien.

Het was geen bewuste beslissing. Ik wist niet hoe of wat of wanneer. Maar als ik er nu op terugkijk was dat het moment waarop ik innerlijk voelde: dit moet stoppen. Het leven moet meer in petto hebben voor mij dan dit.

Enkele weken later stopte een bijna wildvreemde het boek De Celestijnse Belofte in mijn handen. “Ik heb em uit”, zei ze. “Hij is nu van jou.”

Ik las op dat moment geen boeken. Ik kende NIETS van persoonlijke ontwikkeling. Wat haar dreef om het boek aan mij te geven was pure inspiratie.

Ik las het boek in één ruk uit. Ik voelde hoop. Voor het eerst in jaren voelde ik mezelf weer tot leven komen. Ik had iets om me in vast te bijten. Een strohalm om me aan vast te houden.

Op de cover van het boek zag ik dat er ook een werkboek was bij het boek. Dus ging ik een boekenwinkel binnen. (neen er was nog geen google of bol om het effe online te bestellen) Het boek was daar niet voor handen, maar de dame aan de kassa ging het bestellen. “Bestaan er nog zo’n boeken in die aard?”, vroeg ik haar. “Bij de new age daar,” zei ze en ik zag dat ze het rollen met haar ogen met moeite kon onderdrukken. Maar dat kon mij op dat moment echt niet tegenhouden.

En daar stond ik dan… Een hele sectie met “van die boeken”.

Als flinke student van “de belofte”, deed ik mijn ogen dicht en weer open om te zien welk boek my “riep”. Het was een boek met een blauwe cover en een heel groot regenbooghart: “Je kunt je leven helen”, van Louise Hay.

Dat was de start van een geweldige reis. Een reis met heel wat ups en downs. Een reis vol verwondering. Maar ook een reis door diepe dalen, momenten waarop ik de pedalen weer even kwijt was. Om dan weer op weg te gaan.

Ondertussen weet ik dat het leven altijd vragen zal opwerpen. Om het met de woorden van Abraham-Hicks te zeggen: “You can never get it wrong, because you are never done”. Het leven zelf daagt je uit om te groeien en te verruimen.

Maar de groeipijnen voelen anders nu. Ik noem het zelfs geen pijnen meer. Groei “hobbeltjes” omschrijft het beter. Alsof je met de auto op de autostrade te ver afwijkt en je met je wielen de ribbels op de weg raakt. Kedoem kedoem kedoem… heel subtiel. Nog tijd genoeg om bij te sturen. En af en toe vergeet ik nog bij te sturen en ga ik effe de gracht in. Ook goed…

Ondertussen word ik in oktober 53 jaar. En ik houd van mijn leeftijd. Ik houd van wat die jaren mij hebben gebracht. Ja ook de ‘verdoemme-linda-hoe-zijt-ge-hier-nu-weer-in-terecht-gekomen”-momenten. En de grijze haren. En de kilo’s die zich vrolijk rond mijn billen en buik zetten. It is all good 

Lees meer >
Share

‘Terug-naar-school-stress’ bij kinderen: nuttige tips

1 september komt er weer bijna aan en niet alle kinderen kijken daar naar uit. Kinderen ervaren dikwijls veel stress naar aanloop van een nieuw schooljaar. Ze komen in een nieuwe klas terecht, moeten voor de eerste keer met de fiets naar school of krijgen een leerkracht die ze niet zo leuk vinden. Hoe ga je hier als ouder het best mee om?

Een beetje gezonde stress voor het schooljaar is normaal en kan zeker geen kwaad. Sommigen kinderen ervaren het net als positief om weer terug naar school te gaan omdat ze soms te vrij worden gelaten tijdens de vakantie. Op school geldt er weer structuur en dit kan een gevoel van veiligheid geven.

Toch zijn er veel kinderen die wel degelijk stress ervaren als ze weer naar school moeten. Ze kunnen moeilijk omgaan met hetgeen hen te wachten staat. Naast wie gaan ze zitten in de klas? Zal de leerstof niet te moeilijk zijn? Sommige kinderen voelen zich niet zelfzeker genoeg om met al die veranderingen om te gaan. Als ouder kun je gelukkig al heel veel doen om je kind te helpen. Hieronder volgen enkele tips.

Luister naar je kind en zoek samen naar een oplossing

Kinderen die stress voelen kunnen hiervoor heel persoonlijke of specifieke redenen hebben. Belangrijk is dat je goed naar je kind luistert en een gesprek aangaat. Zeg niet meteen: ‘Het komt wel goed’ of ‘Dat is toch niet erg’. Ga zo diep mogelijk in op de gevoelens van je kind en zoek uit wat er precies achter zit. Bekijk of je samen een oplossing kan vinden. Als je als ouder een oplossing aanbiedt, weten ze dit vaak zelf al maar kunnen ze het niet goed toepassen. Dit vergroot hun onmacht. Laat je kind zelf suggesties maken over hoe het beter kan. Dit vergroot hun zelfvertrouwen.

Zorg thuis voor zoveel mogelijk rust en regelmaat

Wees als ouder zo goed mogelijk voorbereid. Vermijd dat je op het laatste moment nog dingen moet regelen zoals het kopen van schoolgerief. Zet de boekentas al klaar en verander geleidelijk aan de routine alvast door je kinderen vroeger naar bed te laten gaan. Op die manier verloopt de overgang naar de schoolroutine veel soepeler.

Praat op een positieve manier over school

Het is belangrijk dat je als ouder op een leuke en positieve manier praat over school. Leg je kind het nut uit van iets bijleren en dat ze dit nodig gaan hebben in hun latere leven. Je kan thuis bijvoorbeeld ook al enkele kleine rekenoefeningen maken en uitleggen dat dit belangrijk is als je iets koopt in een winkel. Wees ook eerlijk door te zeggen dat er dagen zijn waarop je misschien niet zoveel zin hebt om naar school te gaan en dat dit ook normaal is.

Meer weten?

Stress op school: de oorzaken

Stress bij kinderen. Wat zijn mogelijke signalen?

Hoe ochtendstress vermijden?

Lees meer >
Share

TRE: stress loslaten door te trillen

TRE staat voor Trauma and tension Release Exercises. Het is een methode waarbij je door middel van bepaalde fysieke oefeningen diepe patronen van stress en trauma kan loslaten. Door het doen van de oefeningen gaat je lichaam vanzelf beginnen trillen en dit zorgt voor een diepe ontspanning van je zenuwstelsel. Na de oefeningen ervaren de meeste mensen een diep gevoel van rust en ontspanning.

Hoe werkt TRE precies?

TRE is gebaseerd op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Deze methode werd uitgevonden door Dr. David Berceli die tijdens zijn verblijf in Afrika en het Midden-Oosten werkte met zwaar getraumatiseerde mensen. Door zijn observaties en onderzoeken kwam hij tot de conclusie dat schudden en trillen een natuurlijke manier is van ons lichaam om stress, spanning en trauma te genezen.

TRE-oefeningen zijn eenvoudige spier- en rekoefeningen die iedereen kan doen. De oefeningen zijn op zo’n manier ontworpen dat ze trillingen uitlokken die vanuit het centrum van je lichaam komen. Dit voelt misschien een beetje raar in het begin, maar het is eigenlijk een heel natuurlijke reflex. Dieren laten bijvoorbeeld ook stress los door te gaan trillen, maar de mens is deze reflex omwille van culturele en maatschappelijke redenen gaan onderdrukken.

TRE is een fijne methode voor mensen die niet houden van verbale therapie. Je hoeft immers niet al je problemen en trauma’s te vertellen. Je gaat gewoon aan de slag met de oefeningen en je lichaam doet de rest. Daarna voel je je een pak lichter zonder dat je nare herinneringen hebt moeten bovenhalen.

In het filmpje hieronder zie je hoe zo’n TRE-sessie eraan toe gaat:

Met elke sessie gaat je lichaam een hoeveelheid spanning loslaten. Dit kunnen spanningen zijn waar we al een lange tijd mee rondlopen zoals diepgewortelde trauma’s, maar ook stress waar we dagelijks mee te maken krijgen. Per sessie kun je de trillingen op een andere manier ervaren. Soms treedt er na een sessie een gevoel van moeheid op zoals na een stevige work-out en andere keren ga je net een flinke scheut energie voelen. Na een bepaalde reeks lessen kun je de oefeningen ook alleen uitvoeren.

Meer weten?

Wij gaan vandaag dat trillen uitlokken!

Wat een trauma en post traumatisch stress syndroom met je kan doen

Trauma: hoe dieren verwerken en hoe wij daarvan kunnen leren

Lees meer >
Share

Tips voor introverte moeders

Sommige moeders vinden het zalig om heel de dag tijd met hun kinderen door te brengen en genieten met volle teugen van de drukte, het lawaai en het intens samenzijn. Andere moeders die dit niet zo ervaren, vragen zich dan wel eens af of ze wel normaal zijn.

Introverte moeders kijken uit naar het dutje van hun kinderen zodat ze zelf even op adem kunnen komen. Ze vinden het moederschap soms wat overweldigend en voelen zich daar dan schuldig over, want goede moeders willen toch net zoveel mogelijk tijd met hun kinderen doorbrengen?

Introverte mensen lijken soms wat verlegen of afstandelijk, maar eigenlijk hebben ze gewoon een andere manier om hun energie op te laden. Extraverte mensen krijgen energie van andere mensen, maar voor de introvert neemt dit net energie weg. Zij kunnen zichzelf pas opladen als ze tijd alleen doorbrengen.

Als introverte moeder heb je het daarom niet altijd gemakkelijk. In een huis met kinderen is er immers altijd veel drukte en lawaai en op die manier geraak je snel uitgeput. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen goede moeder bent, je moet er gewoon voor zorgen dat je je batterij ook weer kan opladen.

Tips om op te laden

Het is heel belangrijk dat je als introverte moeder manieren vindt om je weer energiek te voelen. Dit kun je doen door kleine aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse leven.

Plan bewust tijd in voor jezelf. Dit kun je doen door af en toe een babysit te nemen. Natuurlijk zie je je kinderen enorm graag, maar als jij de beste versie van jezelf wilt zijn, kan af en toe een beetje afstand wonderen doen.

Kijk eens naar je sociale leven. Misschien zeg je wel teveel ‘ja’ terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt? Probeer niet als een extravert te leven als je dat eigenlijk niet bent. Je vrienden zullen er ook nog voor je zijn als je ze niet elke week ziet.

Plan ook samen met je kinderen wat rustige momenten in. Als je kinderen nog erg klein zijn is dit moeilijk, maar bij iets oudere kinderen kan dit zeker. Kijk samen naar een filmpje of ga gezellig puzzelen of tekenen. Als je iemand bent die mediteert, kun je dit ook aan je kind leren en samen enkele minuten mediteren. Misschien is je kind ook wel introvert?

Heb je een partner, spreek dan af en toe beurtrollen af. Je hoeft niet altijd alles samen te doen. Je kan elkaar soms ook aflossen zodat de ander kan rusten.

Enkele kleine aanpassingen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je wat meer ademruimte hebt. Je brengt dan misschien een beetje minder tijd door met je kinderen, maar de tijd die je doorbrengt is wel kwaliteitsvoller en daar draait het om.

Meer weten?

‘Mama wil even rust’: zo zorgen deze moeders voor me-time

De kracht van introvert zijn

Kinderen leren ontspannen met de volgende oefeningen

Lees meer >
Share

5G: wat zijn de effecten op onze gezondheid?

De technologie gaat razendsnel vooruit. Over enkele jaren mogen we ons aan een 5G netwerk verwachten waardoor we nog meer mogelijkheden hebben. Maar welke impact heeft al die elektromagnetische straling op onze gezondheid?

Wat is 5G?

5G is een logisch vervolg op 4G. Het staat voor de vijfde generatie mobiele communicatie. Dankzij 5G kan men zelfrijdende auto’s, delivery drone’s en onderlinge communicatie tussen apparaten realiseren.

Vroeger hadden we 1G dat zorgde voor stemoverdracht vanop afstand. Het 2G netwerk maakte het mogelijk om niet alleen te telefoneren, maar ook om SMS-berichten te versturen. Dit evolueerde tot 3G waarmee we ook foto’s en andere data konden versturen. Momenteel maken we gebruik van het 4G netwerk waarmee we ook filmpjes en allerhande documenten kunnen uitwisselen.

5G betekent dus dat alle dagelijkse dingen meer en meer digitaal gaan worden. Toch is er een groot verschil met 4G, aangezien 5G een veel grotere golf heeft met frequenties die tot 100 keer sneller zijn dan ons huidige 4G netwerk.

Is 5G wel gezond?

De vraag is natuurlijk of dit wel gezond is voor ons lichaam? De komst van 5G zal leiden tot de plaatsing van meer antennes. We worden dan blootgesteld aan meer elektromagnetische straling. Of dit een negatieve impact heeft op onze gezondheid is nog niet helemaal duidelijk omdat er nog niet veel gerichte studies zijn gedaan.

Toch zijn er heel wat mensen en organisaties die zich ongerust maken. Natuurkundigen beweren dat chronische vermoeidheid, slapeloosheid, maag- en darmklachten en allergieën wel degelijk te maken hebben met straling.

Uit enkele internationale studies is gebleken dat er een duidelijk verband bestaat tussen blootstelling aan elektromagnetische straling en kanker. Twee jaar lang werden ratten blootgesteld aan mobiele stralingen met als gevolg dat er zich meer kankercellen ontwikkelden. Ook was er meer kans op hersentumoren en bijniertumoren.

Wat kunnen we doen om onszelf te beschermen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die we zelf kunnen doen om ons te beschermen tegen al die verhoogde straling. Zet bijvoorbeeld ’s nachts je smartphone uit en draag hem overdag niet tegen je borst.

Tegenwoordig zijn er tal van producten op de markt die je kunnen beschermen tegen elektromagnetische velden. Zo is er stralingswerende kleding en dekentjes die je op je schoot onder je laptop kan leggen.

Er zijn ook verschillende maatregelen die je kan nemen om je huis te beschermen. Als je lang moet bellen, gebruik dan de luidspreker of een oortje en vermijd bellen in een afgesloten ruimte zoals een kelder. Je gsm produceert dan meer straling en vermogen.

Meer weten?

Tips om straling te beperken

Wat is elektrogevoeligheid?

Gezondheidsrisico’s 5G: feiten en fabeltjes

Lees meer >
Share

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

Iedereen weet dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Vrouwen worden gemiddeld 83,9 jaar oud en mannen 78,8 jaar. Dat is een verschil van 5 jaar. Heeft dit puur met onze biologische verschillen te maken of speelt de levensstijl ook een rol? Wetenschappers beweren dat er verschillende verklaringen zijn.

DNA

Al van voor de geboorte hebben vrouwen een voordeel. Vrouwen hebben twee x-chromosomen en mannen slechts één. Dit betekent dat vrouwen beter beschermd zijn tegen bepaalde ziekten. Het extra x-chromosoom kan bij vrouwen bepaalde gebreken compenseren en bij mannen kan dit niet.

Hormonen

Daarnaast zijn er verschillen in de vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. Mannen maken vanaf hun puberteit testosteron aan. Dit hormoon ontwikkelt een grotere drang naar agressie en het nemen van risico’s. Wetenschappers beweren dat testosteron een rol speelt in het aantal mannelijke slachtoffers bij verkeersongevallen en vechtpartijen.

Op latere leeftijd kan testosteron een negatieve biologische impact hebben. Zo zou dit hormoon het cholesterolgehalte in het bloed doen toenemen. Terwijl bij vrouwen het hormoon oestrogeen net een verlagend effect heeft op de cholesterol.

Immuunsysteem

Uit een recent onderzoek is gebleken dat het vrouwelijke immuunsysteem minder snel veroudert dan dat van mannen. Vrouwen verliezen in vergelijking met mannen minder belangrijke witte bloedcellen naarmate ze ouder worden. Hierdoor blijft het afweersysteem van vrouwelijk langer goed functioneren.

Levensstijl

Niet alleen biologische factoren spelen een rol in de langere levensduur van vrouwen, ook de levensstijl maakt een verschil. Mannen gaan gemiddeld minder vaak naar de dokter, ze nemen meer risico’s en doen vaak gevaarlijker werk. Vrouwen zijn meer met hun lichaam bezig en verzorgen zich vaak beter dan mannen.

Het verschil in de levensverwachting tussen mannen en vrouwen is meer en meer aan het krimpen. Vroeger lag dit op zeven jaar en nu is er een verschil van 5 jaar. Evolutiebiologen beweren dat vrouwen altijd al ouder zijn geworden dan mannen omdat dit een voordeel was voor de overleving van de soort, net zoals bij vele diersoorten. De moeder speelde immers een grotere rol bij het grootbrengen van de nakomelingen terwijl de rol van de vader van ondergeschikt belang was.

Meer weten?

Levensverwachting in België opnieuw gestegen

Pensioenexpert: ‘Vrouwen leven langer en moeten dus later op pensioen”

Geen discussie meer mogelijk: vrouwen zijn écht sterker dan mannen

Lees meer >
Share

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Net zoals er hooggevoelige volwassenen zijn, komt hoogsensitiviteit ook voor bij kinderen. Toch wordt dit vaak niet herkend in de kindertijd. Kinderen die hooggevoelig zijn worden vaak bestempeld als ‘moeilijk’ en krijgen al snel de stempel ‘ADD’ of ‘Asperger’.

Kenmerken hooggevoelige kinderen

De kenmerken van hoogsensitieve kinderen zijn zeker niet alleen maar negatief. Dit zijn vaak kinderen met een scherp oog voor detail en heel veel empathie. Ze voelen bepaalde dingen sneller aan en ze zijn vaak heel zorgzaam.

Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger voor prikkels en kunnen daarom meer moeite hebben om hiermee om te gaan. Ze voelen zich sneller overweldigd en dit kan zich uiten in teruggetrokken gedrag of huilbuien en boosheid. Hoogsensitieve kinderen denken dieper na over de dingen die ze voelen en beleven. Ze kunnen soms angstig reageren en geraken ook sneller gekwetst. Ze voelen zich sneller vermoeid door alle indrukken en kiezen vaker voor een rustige activiteit. Vaak hebben hoogsensitieve kinderen een grote verbeeldingskracht en denken ze langer na vooraleer ze een antwoord geven.

Daarnaast zijn er ook fysieke kenmerken zoals een lagere pijngrens, zachte geluiden heel goed kunnen registreren, plots schrikken van hardere geluiden en gevoeligheid voor licht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is hooggevoeligheid geen stoornis. Het is een aangeboren karaktereigenschap die vaak voor een stuk ook genetisch bepaald wordt. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 5 kinderen (20%) hooggevoelig is.

Tips omgaan met een hooggevoelig kind

Kinderen die hooggevoelig zijn houden niet van te veel drukte en verandering. Het kan helpen om ze veel structuur te geven in hun dagelijkse leven. Plan ook zeker voldoende rust in en laat je kind op voorhand weten wanneer er een verandering gaat plaatsvinden.

Hoogsensitieve kinderen willen zich vooral begrepen voelen. Goed luisteren naar je kind en tijd nemen om te praten is daarom heel belangrijk. In een drukke situatie kun je bijvoorbeeld samen met je kind een oplossing zoeken die rust kan bieden. Als je kind kwaad of heel druk wordt, is het belangrijk dat jij als ouder wel rustig blijft. Als jij ook boos gaat worden, krijgt je kind namelijk nog meer prikkels en zo maak je de situatie alleen maar moeilijker.

Houd ook zeker in gedachten dat hooggevoeligheid geen ziekte is. Het wordt meestal door de maatschappij en door andere mensen als een probleem gezien. Op school leren we om in kaders te denken en ons gevoel te negeren. Kinderen die hooggevoelig zijn hebben daarom vaak iets meer tijd en rust nodig en daar is op zich helemaal niets mis mee. Je kunt het ook als een gave zien, want je kind is bijzonder intuïtief, creatief en empathisch.

Meer weten?

HSP test voor kinderen

Hooggevoelig kind op school – 14 tips voor ouders

Hooggevoeligheid bij baby’s

Lees meer >
Share

Afformaties: stel jezelf de juiste vragen

Affirmaties kennen we ondertussen wel. Je herhaalt dan een bepaalde zin of mantra in je hoofd zoals: ‘Ik ben succesvol’. Op die manier probeer je je doel te bereiken door eerst je mindset aan te passen. Voor sommigen mensen werkt dit, maar voor anderen niet. Zij hebben veel meer baat bij afFORmaties. Maar wat zijn afformaties precies?

Hoe werken afformaties?

Bij het gebruik van afformaties ga je geen zin herhalen in je hoofd, maar ga je een vraag stellen. Het probleem met affirmaties is vaak dat je ze niet gelooft omdat je het nog niet hebt. Als je bijvoorbeeld herhaalt: ‘Ik ben fit en gezond’, maar je bent dat nog niet dan is er vaak een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Ja, dat zal wel’ of ‘Je maakt jezelf iets wijs’. Je voelt een bepaalde weerstand na het zeggen van de affirmatie en dan werkt ze niet.

Als je echter een vraag gaat stellen, bijvoorbeeld: ‘Waarom ben ik zo fit en gezond?’ of ‘Hoe komt het dat ik moeiteloos mij ideale gewicht kan behouden?’ dan gaan je hersenen automatisch op zoek naar een antwoord. Je voelt geen weerstand of ongeloof omdat je een vraag stelt. Deze vraag bevestigt dat je al bereikt hebt wat je wilt, net zoals affirmaties, maar voor veel mensen voelen ze veel natuurlijker aan en daarom werken ze veel beter.

Eigenlijk is dit ook heel logisch. Vaak stellen we ons heel de dag door van allerlei vragen, maar dan in de negatieve zin. ‘Waarom lukt mij dit niet?’ of ‘Waarom heeft mijn vriendin altijd zoveel geluk en ik niet?’. Door ons te focussen op deze negatieve vragen, trekken we net nog meer negatieve dingen aan, want je krijgt waar je je aandacht op richt. Gooi het eens over een andere boeg en stel positieve vragen. In het begin voelt het misschien een beetje onwennig aan, maar je zult merken dat je dit na een tijdje vanzelf begint te doen.

Denk eens goed na bij jezelf op welk vlak in je leven je graag iets wilt veranderen. Wil je gezonder leven, meer geld verdienen, meer zelfvertrouwen hebben of betere sociale contacten hebben? Stel jezelf dan de juiste vragen: ‘Waarom voelt het zo goed om zoveel zelfvertrouwen te hebben?’, ‘Hoe komt het dat ik elke maand meer en meer klanten aantrek?’, ‘Waarom ziet mijn lichaam er elke dag beter en beter uit?’. Het is niet nodig om een antwoord te vinden op de vragen. Je stelt ze gewoon en je hersenen doen automatisch de rest. Door te werken met afformaties, train je je gedachten en vorm je nieuwe patronen.

Alles begint in je hoofd. De meest succesvolle sporters zien eerst in hun hoofd hoe ze over de finish lopen en de meest succesvolle zakenman vraagt zich telkens af hoe hij nog meer geld kan verdienen. Een mentaal dieet is enorm belangrijk, maar vaak beseffen we niet eens wat er zich de hele tijd in ons hoofd afspeelt. Door zelf de controle te nemen en actief positieve gedachten te vormen, geef je je leven vorm. En als je dit weet, stel je toch beter positieve vragen aan jezelf in plaats van negatieve?

Elke dag heb je wel een aantal lege momenten. Je zit bijvoorbeeld op het toilet of in de auto of je bent ergens aan het wachten. De meeste mensen laten op dit soort momenten hun gedachten willekeurig afdwalen en hebben dit vaak zelf niet eens door. Dit zijn echter de perfecte momenten om afformaties te herhalen. Je zult merken dat als je dit vaak doet, je hersenen na een tijd vanzelf afformaties gaan herhalen op dit soort momenten en dan ben je goed bezig!

Meer weten?

The Book of Afformations

De kracht van goede vragen stellen

Train je mind!

Lees meer >
Share

Deze soorten onkruid kun je opeten

Wie dacht dat onkruid nutteloos is, heeft het mis. Er zijn namelijk tal van soorten onkruid die je perfect kunt gebruiken in de keuken. Meng het door een salade, verwerk het in een pesto of voeg ze toe aan je dagelijkse smoothie.

Paardenbloem

Wat veel mensen niet weten is dat je alle delen van de paardenbloem kan opeten. Zowel de bladeren, de steel als de bloem zijn eetbaar en zelfs erg voedzaam en medicinaal.

De paardenbloem is goed voor je lever, het bevordert je spijsvertering en het kan zelfs symptomen van reuma verlichten.

De groene blaadjes smaken licht bitter en je kunt ze gemakkelijk fijn snijden en mengen in een frisse salade. De bittere smaak zorgt ervoor dat je minder snel zin krijgt in suiker. Bovendien zorgen de blaadjes ervoor dat je belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en K sneller en beter kan opnemen.

De gele bloemblaadjes kun je verwerken in een confituur. Meng de bloemblaadjes met citroensap, sinaasappelsap, suiker en water. Laat dit mengsel koken en vervolgens afkoelen.

Brandnetel

Brandnetel is een heel krachtige plant waarvan je ook alle delen kan opeten. De groene blaadjes van de brandnetel zitten vol mineralen en antioxidanten. Een soep van brandnetels of thee helpt dan ook erg goed tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Het is goed voor je huid en haar, het bestrijdt verschillende allergieën en het is ook nog eens bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Tijdens het plukken van de brandnetel moet je voorzichtig zijn omdat de bladeren kunnen prikken. Eens je de plant laat drogen of kookt verliest het zijn brandharen.

Brandnetels kun je perfect in een groene smoothie verwerken aangezien het een echte superfood is.

Veldkers

Veldkers is één van de meest voorkomende soorten onkruid die we in onze tuin tegenkomen. Dit groene kruidje zit boordevol smaak. Het is lichtjes pittig en vergelijkbaar met de smaak van waterkers.

Veldkers zit vol vitamine C. Het heeft bloedzuiverende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het smaakt bijzonder lekker in een salade of in een heerlijke pesto. Daarnaast kun je er ook een saus of dressing mee op smaak brengen of het plantje verwerken in een soep.

Meer weten?

Onkruid, ons beste geneeskruid

4 recepten met ‘onkruid’ uit jouw berm of tuin

Al jaren eten wij onkruid

Lees meer >
Share

Waarom je nooit emoties mag onderdrukken

Vaak verstoppen we onze gevoelens en emoties, want we hebben vroeger geleerd dat boos zijn of angstig zijn ‘niet hoort’. Toch is het belangrijk om onze gevoelens te uiten en niet op te kroppen, want ons lichaam en onze geest zijn nauw met elkaar verbonden. Veel mensen krijgen allerlei lichamelijke klachten en ziektes waarvan ze niet weten hoe die ontstaan. De diepere oorzaak ligt meestal bij de emoties en gedachten die je hebt.

Wat gebeurt er als je emoties onderdrukt?

Door je emoties steeds maar weer weg te duwen, worden ze alleen maar erger. We denken dat we ons beter voelen als we afleiding zoeken. We lopen weg van negatieve gedachten of emoties. In plaats van even te zitten met de emoties en ze ook echt te voelen, gaan we tv kijken, sporten, met vrienden afspreken, werken,..

Onderzoek heeft echter aangetoond dat het belangrijk is om onze gevoelens ook echt aandacht te geven. Ze dienen namelijk als een soort van innerlijk kompas dat ons iets duidelijk wilt maken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit systeem werkt.

Stress ontstaat bijvoorbeeld door negatieve gedachten die zich steeds maar weer herhalen of emoties die we liever niet willen voelen. Je ligt wakker in bed en kunt de slaap niet vatten omdat je je de hele tijd zorgen maakt of heel veel energie steekt in een emotie die je niet wilt voelen . Als dit blijft aanhouden, gaan er uiteindelijk lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, spierpijn en hoge bloeddruk.

Verwelkom je emoties en laat ze er zijn

De kunst is om ons vertrouwd te voelen met onze emoties, ook als we ze als onaangenaam ervaren. Kom je bijvoorbeeld gefrustreerd thuis nadat je ruzie hebt gemaakt met een collega, neem dan even de tijd om in stilte te zitten en je te focussen op hoe je je voelt. Voel je een bepaalde sensatie in je lichaam? Waar bevindt die zich en als je hier een tijdje je aandacht op richt, verandert het gevoel dan?

Als we onze onaangename gevoelens steeds uit de weg gaan, houden we de verwerking tegen en maken we meer kans om ziektes en andere ongemakken te ontwikkelen in ons lichaam. Emoties zijn veel belangrijker dan we denken. Verwelkom dus al je gevoelens en geef ze je volle aandacht, ook de negatieve.

Meer weten?

Ziekte als conflict tussen lichaam en geest

De kracht van je gedachten

Dit gebeurt er als je de magie van je eigen gevoel ontdekt

Lees meer >
Share
1 2 3 7
Page 1 of 7