Ben jij authentiek?

authenticiteit

Je probeert bij een groep te horen die niet echt bij je past of je lacht om iets waar je eigenlijk niets aan vindt. Dit kost veel energie. Uit onderzoek is gebleken dat hoe sterker werknemers gevoelens moeten onderdrukken om erbij te horen, hoe meer kans er is op burn-out, depressies en angsten. Hoe word je authentiek en wat heeft er voor gezorgd dat je dit niet meer bent?

Wat is authenticiteit?

Als kind was je eigenlijk helemaal authentiek omdat je toen geen aangepast gedrag vertoonde. Als je een koekje op tafel zag liggen, at je dat gewoon op en als je moest plassen, ging je gewoon. Op latere leeftijd leerde je echter om je aan te passen aan de wensen en behoeften van je omgeving. Daardoor ging je het belangrijk vinden wat andere mensen van je dachten en leerde je dat het niet fijn is om anderen teleur te stellen. Dit betekent ook dat je hebt afgeleerd om helemaal jezelf te zijn en om te voelen wat je echt voelde. Je eigen gevoelens stonden niet meer op de eerste plaats en werden zelfs vaak bestempeld als egoïsme.

Je ouders droegen hieraan bij door soms dingen te zeggen als: ‘Doe eens normaal’, of ‘Stel je eens niet zo aan’. Naast onze ouders zijn er nog heel wat andere invloeden die ons doen kunnen afdrijven van onszelf. Denk maar aan school, werk of vrienden.

Authentiek zijn gaat over echtheid, oprechtheid, originaliteit en oorspronkelijkheid. Authenticiteit is niet iets dat je wel of niet hebt, het is niet iets dat je bezit. Het is een voortdurend groeiproces dat gaat over de beslissingen die je neemt en hoe je tot die beslissingen bent gekomen.

De Britse psycholoog Stephen Joseph ontwikkelde de ‘authenticiteitsformule’. Volgens hem zijn er drie dingen die authentieke mensen goed doen:

  1. Ze kennen zichzelf erg goed.
  2. Ze nemen hun eigen beslissingen.
  3. Ze zijn bereid om zichzelf te zijn.

Hoe word je authentiek?

‘Wees jezelf’ wordt heel gemakkelijk gezegd, maar dit is soms moeilijker dan je denkt. We hebben namelijk heel sterk de behoefte om erbij te willen horen en dit staat soms lijnrecht tegenover de behoefte om onszelf te zijn.

Gelukkig kun je altijd nog de weg naar jezelf terugvinden. Je kunt weer leren luisteren naar je innerlijke stem en vooral stilstaan bij je gevoelens en emoties. Wat vind je echt leuk? Waar word je ongelukkig van? Het is belangrijk dat je de signalen van je lichaam erkent. Wat vertelt dat strakke gevoel in je keel je? Of die spanning in je schouders? Deze signalen geven je een schat aan informatie over jezelf.

Iemand die authentiek is:

  • Durft zijn mening te baseren op de eigen waarneming.
  • Zal zich nooit anders voordoen dan hij of zij is.
  • Durft eigen behoeften te vervullen.
  • Laat zich niet beïnvloeden door anderen, maar blijft trouw aan zijn of haar eigen waarheid.

Meer weten?

De zoektocht naar jouw unieke zelf en handelen naar je eigen waarden

Zo blijf je dicht bij jezelf – 8 gewoontes

Assertiviteit en authenticiteit

Click here to add a comment

Leave a comment: