Ayurveda: op een natuurlijke manier helen « Leven met hart en ziel

Ayurveda: op een natuurlijke manier helen

ayurveda

Ayurveda is een oude Indische filosofie die de nadruk legt op een holistische manier van leven. Het doel van ayurveda is gelukkig zijn. En gelukkig zijn houdt ook in dat je gezond bent op zowel lichamelijk, fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel vlak.

Ayurveda is een manier van leven waarin je volledig in harmonie bent met de natuur en met jezelf. Dat betekent dat je je energie in balans brengt en dat je je eetgewoonten aanpast aan wie jij bent. De leer van ayurveda moedigt ook aan om meer regelmaat en kalmte te brengen in je dagelijkse gewoontes, maar ook in je gedachten en gevoelens. Op die manier creëer je ruimte voor de ontplooiing van creativiteit en spirituele groei.

Omdat geen enkel mens hetzelfde is, houdt ayurveda rekening met alle facetten van het leven om tot een duurzame en allesomvattende gezondheid te komen. Ayurveda verbetert de kwaliteit van het leven omdat het problemen bij de bron aanpakt. Er wordt een beroep gedaan op het zelfherstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te hervinden.

Ayurveda baseert zich op de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Dit zijn bio-energetische krachten die in elk mens aanwezig zijn en die alle psychische en fysieke functies sturen. Deze energetische krachten hebben invloed op de 5 elementen waaruit wij opgebouwd zijn: aarde, water, lucht, vuur en ether.

Vata

Vata staat voor de elementen ether en lucht. Het stuurt je zenuwstelsel, ademhaling en de bewegingsmechanismen van je lichaam zoals de spieren, de organen en de bloedsomloop. Als je Vata in balans is voel je je energiek, levendig, blij, rustig, creatief en helder.

Pitta

Pitta bestaat uit de elementen vuur en water en regelt alles wat met stofwisseling, spijsvertering en lichaamswarmte te maken heeft. Als Pitta in evenwicht is voel je je tevreden, welbespraakt en helder van geest.

Kapha

Kapha staat voor de elementen aarde en water. Deze dosha regelt onze weerstand tegen ziektes. Het zorgt voor stabiliteit en stevigheid en regelt de vochthuishouding. Een goed gebalanceerde Kapha zorgt voor een sterk immuunsysteem, uithoudingsvermogen, psychische stabiliteit, kracht en geduld.

Als de doscha’s in balans zijn houdt dit in dat alle functies van het lichaam vlot en optimaal kunnen werken. We zijn dan kerngezond en voelen ons goed in ons vel. Indien er geen evenwicht is gaan we ons lusteloos en moe voelen en worden we uiteindelijk ziek.

Ieder mens heeft alle drie de dosha’s in zich en daarbij kunnen er één of twee dosha’s overheersend zijn. De dominerende dosha beïnvloedt de lichamelijke en psychische kenmerken. En op basis daarvan wordt in ayurveda gekeken naar bepaalde zwaktes en gevoeligheden om vervolgens oplossingen voor te stellen op vlak van voeding, levensomstandigheden, indrukken en klimaat.

Wil je meer weten?

Ben jij hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische adviezen voor jou

Ayurvedische behandelingen

10 eigenschappen in de ayurvedische voeding

DISCLAIMER

Niemand op onze redactie is geneesheer of voedingsdeskundige. De informatie die je hier leest is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg tijdig een arts als je gezondheidsproblemen hebt.

Click here to add a comment

Leave a comment: