Ayahuasca: geneesmiddel voor de ziel

Ayahuasca

Ayahuasca is een thee die al eeuwenlang ceremonieel gebruikt wordt als medicijn voor lichaam en geest door de mensen van het Amazonegebied. De laatste jaren is ayahuasca ook bij ons steeds populairder aan het worden. Meer en meer mensen zijn immers op zoek naar een diepere betekenis en meer inzicht in het leven en in zichzelf. Ayahuasca maakt het mogelijk om een diepe innerlijke reis te maken. Het kan helpen om pijn te helen en emotionele blokkades te verwijderen.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel. Het is een brouwsel dat uit twee verschillende planten wordt getrokken: de Banisteriopsis caapi liaan en de Psychotria viridis. De belangrijkste werkzame stoffen van ayahuasca zijn DMT (dimethyltryptamine) en monoaminen-oxidase-enzymenremmer (MAO-remmer). DMT is een stof die we zelf in ons lichaam aanmaken en die ook aanwezig is in bepaalde planten. MAO-remmer zorgt ervoor dat neurotransmitters zoals serotonine minder snel worden afgebroken. Door de combinatie van deze twee stoffen kan je een sterke spirituele ervaring beleven.

Je kan toegang krijgen tot diepere lagen van je bewustzijn waardoor je op een intense manier kan reflecteren op jezelf. Ayahuasca laat je zien waar je op dat moment aan moet werken. Het kan heel verlossend zijn, maar tegelijkertijd werkt het ook heel confronterend. Je weet namelijk niet op voorhand welke ervaringen of emoties naar boven gaan komen. De thee geeft je de kans om beladen gevoelens te herbeleven, te verwerken en los te laten.

Ayahuasca ceremonie

Ayahuasca wordt op een rituele manier gebruikt in de vorm van ceremoniƫn. Deze vinden plaats in een rustige omgeving waar je goed begeleid wordt. Meestal zit je in een kring met nog een 10-tal andere mensen. Het zou kunnen dat er na het drinken van de thee misselijkheid, braken en diarree optreedt. Dit wordt gezien als een deel van het reinigingsproces waar je lichaam zich ontdoet van vastzittende blokkades.

Voor je deelneemt aan een ayahuasca ceremonie is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je diepe confrontaties met jezelf kan aangaan. Voor sommige mensen kan het een heel intense ervaring zijn. Om die reden word je tijdens een ceremonie altijd heel goed bijgestaan door begeleiders die je kunnen ondersteunen.

Voor en na je deelname aan een ceremonie dien je je aan een bepaald dieet te houden. Sommige voedingsmiddelen en dranken bevatten het aminozuur tyramine. Deze stof is ook aanwezig in de MAO-enzymen van de plant. Een grote inname van tyramine kan lichamelijke ongemakken met zich meebrengen zoals hoofdpijn, overmatig zweten of hartkloppingen. Voor je deelneemt aan een ceremonie krijg je een lijstje met voedingsmiddelen die je best vermijdt.

Er zijn tegenwoordig heel wat plekken waar je kan deelnemen aan een ayahuasca ceremonie. Hieronder volgt een lijstje met enkele websites:

Maria Johanna

Om-Mij

Innerlijke reis

Click here to add a comment

Leave a comment: