ASMR: een nieuwe manier van ontspanning « Leven met hart en ziel

ASMR: een nieuwe manier van ontspanning

asmr

Ben je wel eens in een situatie geweest die zo heerlijk ontspannen was dat je er een licht tintelend en slaperig gevoel van kreeg? Dan heb je een ASMR-ervaring gehad. Dit is een warm en donzig gevoel waar je helemaal rustig van wordt.

Wat is ASMR?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Je kan het beschrijven als een licht tintelend gevoel in je hoofd of andere punten van je lichaam, bijna alsof je een ‘brain massage’ krijgt. Je kan het beetje vergelijken met kippenvel, maar dan in je hoofd of in je lijf.

Dit gevoel kan worden opgewekt bij het horen van bepaalde geluiden, bijvoorbeeld iemand die zachtjes spreekt of fluistert of regendruppels die zachtjes tegen het raam tikken. Je kan het ook krijgen van bepaalde aanrakingen zoals een massage of iemand die je haar borstelt. De manier waarop deze sensatie wordt ervaren verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn er gevoelig voor en anderen dan weer helemaal niet. Kenmerkend is dat je er een heerlijk ontspannen en licht tintelend gevoel van krijgt.

De term ASMR werd in 2010 uitgevonden door Jennifer Allen. Zij richtte een Facebookpagina op omdat ze deze herkenbare sensatie graag een naam wilde geven. De sensatie van ASMR gaat vaak terug naar je kindertijd. Bijvoorbeeld toen iemand een cadeautje heel zorgvuldig inpakte en jij van de rustige bewegingen en het kreukelende geluid een heerlijk rustig gevoel kreeg.

Wat zijn de voordelen van ASMR?

Youtube staat tegenwoordig vol met filmpjes van ASMRtists. Het is een echte trend geworden. ASMRtists zijn mensen die zachtjes spreken of spelen met bepaalde geluiden om zo het typische ASMR-gevoel op te wekken bij hun luisteraars.

Eén van de populairste ASMRtists is Maria van GentleWhispering. Zij heeft ondertussen al meer dan een miljoen volgers op YouTube. Maria heeft een heel zachte en zorgzame manier van spreken en bewegen waar je helemaal ontspannen van wordt.

De laatste jaren worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar deze sensatie. Veel mensen luisteren naar ASMR-filmpjes om in slaap te vallen of als ze zich helemaal willen ontspannen. Het zou ook heel goed werken tegen stress en zelfs angstige gevoelens kunnen verminderen.

De triggers waar iemand ASMR door kan ervaren zijn erg verschillend. Sommige mensen houden niet van fluisteren, maar wel van iemand die spreekt op een zachte toon. Anderen worden dan weer enkel getriggerd door bepaalde geluiden of bewegingen.

Meer weten?

De nieuwste YouTube-trend: ASMR

Dompel je onder in de wereld van ASMR met deze 5 Youtubers

ASMR videos could be a new digital therapy for mental health

Click here to add a comment

Leave a comment: