Afformaties: stel jezelf de juiste vragen

afformaties

Affirmaties kennen we ondertussen wel. Je herhaalt dan een bepaalde zin of mantra in je hoofd zoals: ‘Ik ben succesvol’. Op die manier probeer je je doel te bereiken door eerst je mindset aan te passen. Voor sommigen mensen werkt dit, maar voor anderen niet. Zij hebben veel meer baat bij afFORmaties. Maar wat zijn afformaties precies?

Hoe werken afformaties?

Bij het gebruik van afformaties ga je geen zin herhalen in je hoofd, maar ga je een vraag stellen. Het probleem met affirmaties is vaak dat je ze niet gelooft omdat je het nog niet hebt. Als je bijvoorbeeld herhaalt: ‘Ik ben fit en gezond’, maar je bent dat nog niet dan is er vaak een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Ja, dat zal wel’ of ‘Je maakt jezelf iets wijs’. Je voelt een bepaalde weerstand na het zeggen van de affirmatie en dan werkt ze niet.

Als je echter een vraag gaat stellen, bijvoorbeeld: ‘Waarom ben ik zo fit en gezond?’ of ‘Hoe komt het dat ik moeiteloos mij ideale gewicht kan behouden?’ dan gaan je hersenen automatisch op zoek naar een antwoord. Je voelt geen weerstand of ongeloof omdat je een vraag stelt. Deze vraag bevestigt dat je al bereikt hebt wat je wilt, net zoals affirmaties, maar voor veel mensen voelen ze veel natuurlijker aan en daarom werken ze veel beter.

Eigenlijk is dit ook heel logisch. Vaak stellen we ons heel de dag door van allerlei vragen, maar dan in de negatieve zin. ‘Waarom lukt mij dit niet?’ of ‘Waarom heeft mijn vriendin altijd zoveel geluk en ik niet?’. Door ons te focussen op deze negatieve vragen, trekken we net nog meer negatieve dingen aan, want je krijgt waar je je aandacht op richt. Gooi het eens over een andere boeg en stel positieve vragen. In het begin voelt het misschien een beetje onwennig aan, maar je zult merken dat je dit na een tijdje vanzelf begint te doen.

Denk eens goed na bij jezelf op welk vlak in je leven je graag iets wilt veranderen. Wil je gezonder leven, meer geld verdienen, meer zelfvertrouwen hebben of betere sociale contacten hebben? Stel jezelf dan de juiste vragen: ‘Waarom voelt het zo goed om zoveel zelfvertrouwen te hebben?’, ‘Hoe komt het dat ik elke maand meer en meer klanten aantrek?’, ‘Waarom ziet mijn lichaam er elke dag beter en beter uit?’. Het is niet nodig om een antwoord te vinden op de vragen. Je stelt ze gewoon en je hersenen doen automatisch de rest. Door te werken met afformaties, train je je gedachten en vorm je nieuwe patronen.

Alles begint in je hoofd. De meest succesvolle sporters zien eerst in hun hoofd hoe ze over de finish lopen en de meest succesvolle zakenman vraagt zich telkens af hoe hij nog meer geld kan verdienen. Een mentaal dieet is enorm belangrijk, maar vaak beseffen we niet eens wat er zich de hele tijd in ons hoofd afspeelt. Door zelf de controle te nemen en actief positieve gedachten te vormen, geef je je leven vorm. En als je dit weet, stel je toch beter positieve vragen aan jezelf in plaats van negatieve?

Elke dag heb je wel een aantal lege momenten. Je zit bijvoorbeeld op het toilet of in de auto of je bent ergens aan het wachten. De meeste mensen laten op dit soort momenten hun gedachten willekeurig afdwalen en hebben dit vaak zelf niet eens door. Dit zijn echter de perfecte momenten om afformaties te herhalen. Je zult merken dat als je dit vaak doet, je hersenen na een tijd vanzelf afformaties gaan herhalen op dit soort momenten en dan ben je goed bezig!

Meer weten?

The Book of Afformations

De kracht van goede vragen stellen

Train je mind!

Click here to add a comment

Leave a comment: